Guide: skärmärken och utfall

Comment

Guide: skärmärken och utfall

SKÄRMÄRKEN OCH UTFALL

Innan du sätter igång med ditt tryckprojekt så är det bra att bestämma vilket format, dvs vilken storlek du vill att trycksaken ska ha. Låt säga att vi bestämmer oss för att vi vill trycka en bild i A4-format och vi vill att bilden trycks hela vägen ut i kanten, detta kallas för att trycka utfallande.

För att trycka utfallande måste man lägga till ett s.k. utfall, vanligtvis 3 mm. Efter tryckning skär man bort detta utfall för att få effekten av att bilden trycks hela vägen ut i kanten. Anledningen till att man gör detta är dels för att de flesta tryckpressar behöver en gripkant för att föra arket genom pressen men också för att det finns risk att trycket blir lite snett eller ocentrerat och då kommer man ha en vit liten glipa längs någon kant. Genom att trycka bilden lite större än vad den ska vara i slutändan och sedan skär rent så eliminerar man risken att få den fula vita glipan.

Nu har du fått teorin bakom varför man behöver utfall, men hur lägger man till det så att tryckeriet (läs Typografiska) blir glada? Jo, den korta lilla resan ska jag ta dig på nu, så håll i hatten!

Börja med att starta Indesign och skapa ett nytt dokument. Du får nu upp en ruta där du får ställa in inställningar för ditt dokument. Skriv in måtten du vill att din trycksak ska ha, i det här fallet väljer vi A4 med liggande orientering (297x210 mm). Längst ner finns inställningar för utfall, fyll i 3 mm i samtliga fält.

Obs! Om utfallsinställningarna inte syns, prova att klicka på knappen ”fler alternativ” till höger.

När alla inställningar är gjorda klickar du på ”OK” för att skapa dokumentet.

Inställningar i InDesign för utfall

Runt ditt dokument ser du nu en röd ram, avståndet mellan den svarta ramen och den röda ramen kallas för utfall och det är dessa millimetrar som kommer skäras bort efter tryckning.

Obs! Om du inte ser någon röd ram, prova att trycka på ”W”.

Röd ram runt dokument i InDesign

Montera vald grafik i ditt nyskapade dokument och förstora sedan grafiken ut till den röda utfallsramen. Ibland har grafiken inte samma proportioner som det tänka slutformatet och då kommer allt överflödigt att beskäras. Tryck på ”W” för att släcka utfallet, nu ser du hur trycksaken kommer se ut efter att den har beskurits till slutmått.

Tips! Håll in SHIFT+CMD och dra i ett hörn av bilden så förstorar du bilden proportionerligt.

Obs! Om du har ett dokument med flera bilder, var noga med att samtliga bilder som ska tryckas ut i kanten av pappret läggs hela vägen ut till den röda utfallslinjen.

Förstoring av grafik i InDesign

När du är nöjd med din design och du är redo att spara ditt dokument så väljer du först att spara den som .indd vilket är Indesigns egna filformat. Efter att du gjort detta så är det dags att skapa själva tryckfilen. Under arkiv väljer du exportera (kortkommando CMD+E). Döp din fil, välj vart den ska sparas samt välj formatet Adobe PDF (utskrift). Nu dyker en dialogruta upp där du får göra inställningar för exporteringen av PDF-filen.

• Börja med att högst upp välja förinställningen ”Tryckkvalitet” och gå sedan vidare till fliken komprimering i menyn till vänster.

• Välj alternativet ”Nedsampla inte" på färgbilder, gråtonsbilder och monokroma bilder. Gå sedan vidare till fliken ”Märken och utfall” i menyn till vänster.

• Klicka i rutan för ”Skärmärken" samt rutan för ”Använd dokumentutfallsinställningar”, nu ska det utfallet som du valde när du skapade dokumentet automatisk fyllas i i rutorna för utfall, i vårt exempel fylls 3 mm i. Gå sedan vidare till fliken ”Utdata” i menyn till vänster.

• Under färgkonvertering väljer du ”Ingen färgkonvertering” och tryck sedan på ”Exportera” för att skapa tryckfilen.

Inställningar för exportering av tryckfil

Klart!
På bilden nedan ser du hur resultatet blev - en tryckfil med 3 mm utfall och skärmärken.

Tryckfil med 3 mm utfall och skärmärken med motiv av havsvågor

Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp.

Comment

Laminerade visitkort

Comment

Laminerade visitkort

Professionell laminering Stockholm

Söker du laminering av visitkort, omslag, affischer, kort och annat skoj – då har du kommit rätt. Vi erbjuder professionell laminering där du kan välja mellan tre olika typer av finish.

Vad är laminering då? Jo, ett laminat är en väldigt tunn film av plast som värms upp och trycks mot pappret där det då limmas fast. Man kan välja mellan olika typer av finish på laminatet och de vi valt att ha på hyllan är matt, blank och soft touch.

Matt laminat - ger en mycket fin yta men är aningen känslig för repor, därför har vi valt att även ha ett så kallat scuff free-laminat som är både matt och tåligt mot repor, när man är mån om att produkten ska se snygg ut under en längre tid.

Soft touch laminat – även kallat silk feel är ett helmatt laminat som ger en sammetslen yta. En mycket taktil och speciell känsla som får folk att reagera när de får produkten i sin hand. Med detta val blir du garanterat ihågkommen.

Blank laminat – ja det är som det låter, en transparant blank yta som passar utmärkt när du vill ha en snygg, diskret finish och ett bra skydd mot slitage.

Laminering visitkort

Det finns en rad fördelar med att välja laminering till sina visitkort. Att få en förhöjd finish på korten samtidigt som laminatet skyddar mot slitage är de vanligaste anledningarna till att man väljer att laminera visitkort. När det kommer till visitkort vill man sticka ut och då är laminering ett klockrent tillval!

Låt oss på Typografiska hjälpa dig att välja rätt laminat för just dina behov. Varmt välkommen!

Comment

Äntligen!

Äntligen!

Äntligen!

Vi är glada och stolta att äntligen få presentera vår nya hemsida med en rejäl ansiktslyftning och mobilanpassning. Vi har lagt till och tagit bort en del och bland nyheterna hittar vi Foliering & Dekor som vi gjort en rejäl storsatsning på med nya maskininköp för att kunna tillgodose dig som kund med det bästa för bl.a. bildekor, skyltar och dekaler. Nu erbjuder vi konturskärning för folier, papper, filmer mm. och fräsning för hårdare material som forex, plexi och dibond.

Vi har även gjort nyinvesteringar i form av två nya digitalpressar vilket har ökat vår produktivitet ytterliggare. I ena pressen kör vi bl.a. våra kuvert med tryck för en jämnare och bättre färghållning medan den andra pressen är utrustad med högkapacitetsavläggare för större produktioner. 

Sist men inte minst så har vi förbättrat arbetsflöde för beställningar av visitkort och övriga trycksaker genom vår nya beställningsplattform. Här kan du enkelt samla hela företagets/organisationens trycksaker på ett och samma ställe för att enkel administration.
Läs mer om beställningsplattformen under menyfliken Logga in.